recensie Eiland in de verte

 

Boudewijn de Groot trok in 2004 en 2005 met een grote groep bekende muzikanten langs de Nederlandse en Vlaamse theaters. Keer op keer uitverkocht. Er is een dvd gemaakt. Voorafgaand aan die tournee verscheen deze cd die zeer goed werd verkocht.

 

bron: www.muzieklijstjes.nl/ModerneKlassiekenCd04.htm

De serieuze muziekbladen schonken geen tot weinig aandacht aan dit album. Alleen in Heaven werd de cd even aangestipt in de rubriek Reservebank. Daar kende ene Frits Barth 2,5 ster van de 5 te vergeven sterren toe. Dat zijn er minstens 2 en waarschijnlijk 2,5 te weinig. Het album werd ook niet genoemd in de jaarlijkse muzieklijstjes. Op deze plaat moest Boudewijn de Groot het voor het eerst echt alleen, zonder Lennaert Nijgh doen. Deze in het najaar van 2002 overleden tekstschrijver had nog wat teksten liggen, maar niet genoeg voor een heel album. De Groot moest op zoek naar andere leveranciers van teksten of zelf aan de bak. Prijsnummer is Het land van koning Jan van Lennaert Nijgh. Onbegrijpelijk dat zo'n tekst zo lang ergens heeft gelegen. Freek de Jonge levert met De vondeling van Ameland een tekst aan die hij zelf op z'n eigen cd  Wees niet bang reeds in 2003 opnam. Een heldere tekst over een onduidelijke jongeman die er aan komt. Twee nummers zijn van de Groot zelf en passen perfect bij de andere, vaak melancholieke liedjes: De blauwe uren en Op weg naar mijn lief.




In december 2005 verspreidde de BasisBibliotheek Maasland in Noord-Oost Brabant huis aan huis de BBMkrant. Een blad waarin negen Openbare Bibliotheken, die sinds 1 juli 2004 de BasisBibliotheek Maasland vormen, laten zien waar een moderne bibliotheek zoal mee bezig is.

In het blad werden een viertal titels extra naar voren gehaald: een roman (Dan Brown's de Da Vinci code), een informatief boek (Bill Bryson's Een kleine geschiedenis van bijna alles), een dvd (Heimat van Edgar Reitz) en de cd Niet voorbij van Lieven Tavernier. Deze vier titels werden gepresenteerd als een Reis door de collectie (de werktitel was Moderne klassieken, vandaar!) . In de krant werd verwezen naar de website van de BasisBibliotheek Maasland waar meer titels zouden staan.

Het moge duidelijk zijn dat over de keuze van mening kan worden verschild. Graag zelf.  De titels die hierna volgen dient u louter te zien als de keuze van iemand die veel luistert en uit de immense hoeveelheid sinds 2000 verschenen cd's er dertig onder uw aandacht wil brengen. Cd's die meer luisteraars verdienen. Van elk nummer worden maximaal twee nummers naar voren gehaald.

De keuze om juist de cd Niet voorbij van Lieven Tavernier in de papieren krant op te nemen had twee redenen: het is een zeer bijzondere Nederlandstalige cd én de titel Niet voorbij staat voor de attitude van de BasisBibliotheek Maasland. Vandaag de dag is een Openbare Bibliotheek nog steeds relevant.

Op nummer 3 dus de cd Eiland in de Verte.